Assalamualaikum..
Ramai yang
suka makan makanan sunnah nabi. Tapi biasanya ramai yang cari kurma sedangkan hampir
setiap hari kita makan makanan sunnah ni antaranya timun, roti, halia dan
banyak lagi.
Di sini saya
sertakan 21 jenis makanan sunnah.
1. AIR ZAM-ZAM
Air zam-zam memang terkenal sebagai air yang paling diberkati
dan boleh mengubati pelbagai jenis penyakit denga izin Allah.
Dalam sebuah hadith shahih, Nabi SAW menyebut:
“Sesungguhnya air zam-zam adalah air yang diberkati, air
tersebut adalah makanan yang mengenyangkan.”
Dianjurkan bagi setiap mukmin menikmati air tersebut jika
memang mudah memperolehnya. Air tersebut juga boleh digunakan untuk berwudhu.
Air tersebut boleh digunakan untuk beristinja’ (membersihkan kotoran setelah
buang air). Air tersebut juga boleh digunakan untuk mandi junub jika memang ada
keperluan untuk menggunakannya.
2. KURMA
Kurma banyak disebut di dalam al-Quran, antaranya dalam surah
Mukminah ayat 19:
"Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan
anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan
sebahagiannya kamu makan"
Kurma merupakan "tenaga segera" kerana mudah
diserap dan diproses. Ia juga mengandungi kandungan serat yang tinggi (3x
lebih tinggi daripada pisang).
Nabi s.a.w. pernah bersabda:
"Rumah yang tiada kurma adalah rumah yang tiada
makanan"
Sabda Nabi yang lain:
"Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan
terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu"
Khasiat kurma adalah sebagai penguat memori, penawar racun
dan penawar pelbagai penyakit.
3. BUAH TIN
Buah tin juga sangat bermanfaat kepada umat manusia seperti
yang diterangkan dalam surah At-Tin (surah ke 95 dalam Al-Quran) dimana Allah
telah bersumpah di atas nama buah tin dan buah zaitun.
Antara khasiat buah tin termasuklah menyingkirkan toksin,
mengurangkan batuk yang berpanjangan membersihkan hati dan mengurangkan
lendir dalam usus.
Buah tin yang kering didapati membekalkan 6 kali lebih kalori
daripada jenis basah (segar). Pengeringan buah tin telah mengakibatkan
pemekatan nutrisi di dalamnya dimana ianya menjadi lebih kaya dengan
pelbagai mineral dan zat galian, tetapi rendah sodium.
4. ZAITUN
Pokok zaitun ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur
ayat ke-35.
Semenjak 1,400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad S.A.W. telah
menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan
penjagaan badan, di mana Baginda S.A.W. sendiri menggunakannya sebagai minyak
rambut.
Mengikut kajian, ia dikatakan dapat mengurangkan risiko
penyakit kanser dan sakit jantung, merupakan sejenis antioksida dan digunakan
sebagai produk kecantikan sejak berkurun lamanya.
5. BIJI HITAM
(HABATUSSAUDA)
Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda:
"Jadilah seperti biji habb al-sauda kerana biji ini
ubat semua penyakit kecuali mati"
Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa
habatussauda itu menghapuskan angina dalam usus dan demam, baik merawat
'leukoderma', membuka urat yg halus dan menghilangkan penyakit selsema.
6. MADU LEBAH
Mempunyai pelbagai khasiat dan dianggap ibu segala
makanan.
Apabila dicampur bersama air panas, boleh mengubati penyakit
cirit-birit.
Sabda Nabi s.a.w.:
"Demi Allah yang aku dalam genggamanNya, minumlah
madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di
dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk ke perutnya dan
sejuta penyakit keluar darinya"
Rasulullah sendiri mengamalkan minuman madu; dicampurkan madu
dengan segelas air dan minum setiap pagi ketika perut kosong.
Madu yg paling berkualiti adalah madu yang dikeluarkan dalam
musim bunga dan musin panas, tetapi kurang berkualiti apabila dihasilkan
di musim sejuk.
7. DELIMA
Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam
ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga
disebut sebagai buahan daripada syurga.
Dalam Surah ar-Rahman, ayat 68 Allah berfiman:
"Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah-
buahan serta pohon kurma dan delima"
Terdapat banyak kajian dilakukan yang mana membuktikan delima
bagus sebagai antioksida, mengelakkan sakit jantung dan mampu menstabilkan
tekanan darah.
8. SUSU KAMBING
8. SUSU KAMBING
Rasulullah s.a.w pernah bersabda:
“Akan tiba suatu masa di mana kambing adalah sebaik-baik
harta bagi orang Islam. Orang Islam akan memeliharanya di puncak-puncak bukit
dan di lembah-lembah, hidup terpencil dari masyarakat demi memelihara agama
daripada ditimpa bencana"
Mengikut kajian, susu kambing mampu membantu masalah seperti
asma, reumatik, demam kuning, insomnia dan menguatkan tulang.
Khasiatnya dikatakan lebih baik daripada susu lembu dan
hampir menyamai susu ibu.
9. ZA'FARON/SAFRON
Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za'faran sangat
baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381,
Saiyidina Ali (k.w) menyatakan dengan maksudnya:
"Sesiapa yg mengambil sebahagian Za'faran tulen dan
Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua
misqal (dua sudu) pada setia hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya
sehingga dituduh melakukan zihir"
Za'faron ini mempunyai banyak khasiat lain, antaranya
penyakit sawan, penyakit hati, demam, mati pucuk serta melancarkan pengaliran
darah.
10. BARLI
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan.
Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yang
mengidap demam.
Selain dari itu ia juga dapat mengurangkan kolesterol,
melawaskan kencing, membantu sembelit dan mengurangkan risiko kencing manis
(tetapi jangan campurkan dengan gula).
11. ROTI
Roti yang paling bagus adalah yang diperbuat daripada gandum
(kerana mudah dicernakan). Sebaik-baiknya, roti dibiarkan sejuk dahulu
sebelum dimakan, jika tidak, kita akan merasa haus apabila memakannya. Manakala,
roti yang lama dan tidak elok akan menyebukan perut.
Nabi s.a.w. bersabda:
"Jangan potong roti dengan isau. Hormatilah roti itu
dengan memotong dgn tanganmu kerana Allah menghormati roti itu"
12. HALIA
Halia disebut dalam ayat alQuran (ayat17, Surah
Al-Insan) firman Allah Taala yang bermaksud:
"Dan mereka dalam Syurga itu diberi dari sejenis minuman
yang campurannya dari zanjabil'"
Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan. Halia juga dikatakan mampu melegakan rasa loya, penyakit sendi dan membantu pengedaran darah.
Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan. Halia juga dikatakan mampu melegakan rasa loya, penyakit sendi dan membantu pengedaran darah.
13. HALBA
Nabi s.a.w. pernah bersabda:
"Jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah,
mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas".
Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan
berguna untuk menyembuhkan sakit perut (memulas). Wanita arab suka
mengambil halba ni untuk cantikkan buah dada. Bagi ibu yang menyusu, halba
menambahkan susu badan. Halba juga dapat membantu mengurangkan gula,
merendahkan kolesterol, melegakan batuk kronik, bengkak gusi dan sebagai
pembuka selera.
14. CUKA EPAL
Cuka epal mengandungi pelbagai khasiat dan dikatakan menjadi tonik kesihatan bagi masyarakat Greek. Cuka epal adalah cuka yang terhasil daripada proses farmentasi buah epal.
Cuka epal mengandungi pelbagai khasiat dan dikatakan menjadi tonik kesihatan bagi masyarakat Greek. Cuka epal adalah cuka yang terhasil daripada proses farmentasi buah epal.
Nabi sangat sukakan cuka dan kadangkala mengamalnya bersama roti, sabdanya:
"Allah meletakkan keberkatan dalam cuka, ia telah digunakan oleh para nabi sebelum aku"
Ia dikatakan dapat menghilangkan kelesuan badan, mengubat penyakit hati, memecahkan lemak di badan, melancarkan pengaliran darah dan mengurangkan stress.
15. TIMUN
Daripada Abdullah bin Jaafar, diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah memakan timun bersama kurma. Dengan mengambil timun bersama kurma, ia dapat menghilangkan dahaga dan mengurangkan rasa panas badan. Tambahan pula, sifat timun yang tawar, enak dimakan bersama kurma yang manis.
Daripada Abdullah bin Jaafar, diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah memakan timun bersama kurma. Dengan mengambil timun bersama kurma, ia dapat menghilangkan dahaga dan mengurangkan rasa panas badan. Tambahan pula, sifat timun yang tawar, enak dimakan bersama kurma yang manis.
Timun bersifat sejuk dan dingin, manakala kurma bersifat panas dan kering. Maka suhu badan akan menjadi seimbang. Disini Nabi mengajar kita, apabila kita mengambil makanan yang panas, seimbangkan semula suhu badan dengan makanan yang sejuk.
Di samping itu, timun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang
16. DAGING KAMBING
Daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah. Negara barat sentiasa mengembang-gemburkan keburukan daging kambing, tetapi hakikatnya ia mempunyai banyak kelebihan.
Daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah. Negara barat sentiasa mengembang-gemburkan keburukan daging kambing, tetapi hakikatnya ia mempunyai banyak kelebihan.
Mengikut kajian daging kambing adalah daging yang paling baik untuk jantung, mengurangkan darah tinggi dan obesiti, mencantikkan kulit dan juga mengurangkan stress.
17. TEMBIKAI
Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata,
“Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.”
Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata,
“Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.”
Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.
Nabi juga berkata wanita mengandung yang mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.
18. ANGGUR
Di dalam surah Ar-Rad, ayat 4 Allah berfirman:
"Dan di bumi terdapat bahagian2 yg berdampingan, kebun-kebun anggur, tanaman2, pohon kurma yg bercabang dan yg tidak bercabang; disirami dgn air yg sama, tetapi Kami lebihkan tanaman yg satu dari yg lainnya dalam hal rasanya. Sungguh, pada yang demikian itu trdpt tanda2 (kebesaran Allah) bagi org2 yg mengerti"
Di dalam surah Ar-Rad, ayat 4 Allah berfirman:
"Dan di bumi terdapat bahagian2 yg berdampingan, kebun-kebun anggur, tanaman2, pohon kurma yg bercabang dan yg tidak bercabang; disirami dgn air yg sama, tetapi Kami lebihkan tanaman yg satu dari yg lainnya dalam hal rasanya. Sungguh, pada yang demikian itu trdpt tanda2 (kebesaran Allah) bagi org2 yg mengerti"
Anggur dikatakan mempunyai pelbagai khasiat, antaranya mengurangkan keradangan, mencegah penyakit nyanyuk, melancarkan perjalanan darah dan membersihkan perut.
19. CENDAWAN
Drpd Said bin Zaid bin Amru bin Nufail r.a katanya: Aku pernah mendengar Nabi s.a.w bersabda:
“Cendawan adalah sejenis Manna (satu anugerah yg sgt istimewa) dan dapat mengubati mata”
Drpd Said bin Zaid bin Amru bin Nufail r.a katanya: Aku pernah mendengar Nabi s.a.w bersabda:
“Cendawan adalah sejenis Manna (satu anugerah yg sgt istimewa) dan dapat mengubati mata”
Cendawan bukan shj sejenis makanan yg enak, malahan mempunyai pelbagai khasiat dan diakatakan menjadi penawar herba sejak zaman dulu lagi. Mengikut kajian yang telah dijalankan, ia dikatakan dapat meningkatkan system imun badan (terutamanya bagi pesakit kanser), juga berperanan melawan allergik dan radang.
20. LABU
Daripada Hadis Anas bin Malik r.a:
"Seorang tukang jahit telah mengundang Rasulullah s.a.w untuk menghadiri suatu jamuan makan. Anas bin Malik berkata: Aku pergi bersama Rasulullah s.a.w menghadiri jamuan makan tersebut. Dia menghampiri Rasulullah s.a.w dan menghidangkan roti dari gandum serta kuah berisi buah labu dan daging bakar. Anas berkata: Aku melihat Rasulullah s.a.w mencari-cari buah labu dari dalam sahfah tersebut iaitu sebuah bekas makanan yang memuatkan makanan cukup untuk lima orang ”.
Selain kurma, Nabi juga menggemari labu. Ia dikatakan mempunyai pelbagai nutrisi dan zat yg baik utk tubuh badan, terutamanya bagi pesakit rabun malam dan diabetik. Ia juga berkhasiat bagi mengawal nafsu makan, merawat maslah kecacingan dan mencegah pembentukan batu karang.
21. GARAM
Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.
Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.
Daripada Abdullah Bin Umar, sabda Nabi s.a.w.:
" Sesungguhnya Allah menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu beis, api ,air dan garam"
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya:
Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda " Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam."
Semoga kita
dapat mengamalkan semua jenis makanan sunnah ini. Sekarang bukan susah nak
dapatkannya. Segalanya mudah.
0 comments